Dollarisatie van de Surinaamse economie (deel 4)

Javier Milei wint verkiezingen en wordt nieuwe president van Argentinië, met dollarisatie van de economie als thema

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad

De overwinning van Javier Milei in de verkiezing van de president van Argentinië op zondag j.l. betekent dat het land de peso wil afschaffen. Milei heeft zijn wens om de Argentijnse economie in dollars om te zetten flink aangeprezen en daarmee de verkiezingen gewonnen. Hij wil  hiermee de op hol geslagen inflatie beteugelen, die in oktober 143% bereikte na een ineenstorting van de peso die dit jaar 99% van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar heeft weggevaagd. De peso is sinds 2008 in waarde gedaald door verschillende oorzaken, waaronder hyperinflatie, schulden en politieke instabiliteit. Milei wil de peso afschaffen en de Amerikaanse dollar invoeren om de inflatie in Argentinië te beteugelen. De  ruime overwinning van Milei is een teken dat Argentijnen bereid zijn om een radicalere aanpak te riskeren. De prominent econoom Steve Hanke – een voorvechter van Milei’s streven naar dollarisering en professor aan de toonaangevende Johns Hopkins University, zei onlangs dat Argentinië zijn centrale bank zou moeten afschaffen en de dollar als munt zou moeten aannemen om de inflatie te beteugelen. Milei heeft inmiddels besloten om te dollariseren en wil niks met die criminele Chinezen te maken hebben, lees “China responds to Argentina’s dollarization – BRICS will NOT be“. Hij is 2 dagen na zijn overwinning hiermee reeds begonnen, lees “New Argentina president Javier Milei wastes no time implementing radical policies“. Terwijl Chan Santokhi 3 jaar na zijn overwinning nodig had om te beginnen met hervormingen en meer tijd nodig heeft om echt te beginnen omdat hij het te druk heeft met de vele dure buitenlandse reizen en feesten.

SRD in Suriname

Suriname heeft al 30 jaar precies hetzelfde probleem met de SRD als Argentinie met de peso en opeenvolgende corrupte governors van de Centrale Bank van Suriname en ministers van Financien wisten/weten geen raad om de steeds maar stijgende koers en instabiliteit van de SRD te beteugelen. En nog steeds blijven de onwetende Surinamers heilig vasthouden aan de SRD, vertrouwen hebben in de mooie beloftes van Centrale Bank governors en Surinaamse politici en de moed/durf niet tonen om  te dollariseren en goud als wettig betaalmiddel in te voeren, zoals ik in deel 1, deel 2 en deel 3 van deze serie artikelen had aangegeven. Bij dollarisatie heb je de altijd politiek gelieerde corrupte domme Centrale Bank van Suriname niet meer nodig, die moet dan ook direct worden afgeschaft. Wanneer gaan Surinamers nu eindelijk kiezen voor duurzame economische ontwikkeling in het belang van hun kinderen en kleinkinderen en de moed en durf opbrengen om in 2025 voor duurzaamheid, welzijn, welvaart en integriteit te kiezen?

SPMD

De nieuwe politieke partij in oprichting “Surinaamse Partij voor welzijn van Mens & Dier (SPMD)”, bestaande uit een groep integere intellectuele Surinamers, heeft dit in haar partijprogramma de hoogste prioriteit gegeven (ik zit niet in deze groep, ben maar een eenvoudig mens in Amerika). SPMD wil precies zoals Milei in Argentinie, ook dollarisatie van de Surinaamse economie realiseren, maar dan wel op basis van bepaalde voorwaarden zoals ik in mijn serie artikelen heb aangegeven. Want succesvolle dollarisatie doe je niet zomaar zonder gedegen voorbereiding (Suriname is een speciaal geval die nauwelijks exportgerichte produktie heeft). Hopelijk dat het Surinaamse volk in 2025 het voorbeeld van Argentinie gaat volgen en voor eens en altijd gaat afrekenen met de instabiliteit en hoge SRD koers. Hiervoor is visie, moed, durf en integriteit nodig. Helaas kiezen de Surinamers met hun stemgedrag er telkens weer voor om arm te blijven. Ze trappen telkens weer in die W’O SET’ EN geklets van de visieloze domme corrupte Surinaaaamse politici.  Lees ook “Suriname heeft 42630 ambtenaren te veel; hoe jaarlijks SRD 7244 miljoen besparen c.q. verdienen mede via nieuwe AI-industrie” , “10 dingen waar Surinamers hun geld aan verspillen en hierdoor armer worden” en ““Waarom epidemie van collectieve domheid een ernstige bedreiging voor Suriname vormt”.

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad

tpsi@live.com | WhatsApp: +1305399211

Published by Eco-Innovation

https://form.jotform.com/203405787169160